söndag 30 augusti 2009

Tillbakablick Storforsen






Storforsen scen, Bredsel, Vidsel, Älvsbyn.

Eftersom det idag har varit ömsom regn och sol tänker jag tillbaka till Storforsen. Ett par vänner och vi i mitten av folkhavet. Ett dundrade ljud från den vackra forsen. Sorl från den stora skara med människor som tagit sig till den fantastiska utomhusarenan. En stund av våta droppar när solen gick i moln. Men också glittrande pärlor på scenen. Och inte minst blänkte Brolle på hemmaplan. Tätt följd av Kevin som för dagen gästade Diggiloogänget. Under stunder diggade jag hårt och njöt av att bara finnas. Här i Norrbotten där jag trivs så bra. Om jag fick be om nånting skulle jag önska att jag nästa Diggiloo slipper höra att dom är i Norrland. Ett Norrland som täcker mer än halva Sverige. Och där Norrbotten är det län som är nordligast. Alltså bara en liten del av Norrland.






Varjisån, Bredsel, Vidsel, Älvsbyn

Rackberget



Rackberget, Älvsbyn, Norrbotten.

Idag letade jag mig upp till Rackberget. Pustade i stigningarna till toppen men tog tillfället i akt att kika ut över berget. Vilken omgivning vi har. Älven, jordbruksmarkerna, skogen och kullarna. Livskvalite är bara förnamnet.


Efter en stund på toppen gick jag ner igen. Och när jag började promenaden igen kom regnet från skyarna. Det tjaskade om skorna. Vikten på vindbyxorna ökade nåt kilo. Ner för stigarna rann regnet. Jag blev blöt och kall men värmen inombords fanns kvar.


lördag 29 augusti 2009

Tillbakablick Järpen



En varm augustimorgon vid Järpströmmen, Järpen, Åre kommun, Jämtland. I Järpen finns Åre kommuns högkvarter och det är ungefär 25 kilometer till Åre. Omgivningarna är storslagna med närhet till fjäll och toppar, vattendrag och fina stigar. En fantastisk miljö för stimulerande träning. Det är lätt att förstå varför så många duktiga skidåkare söker sig till Jämtland eller kommer från dessa trakter.
Idag regnar det i Älvsbyn. Det känns som att vi har haft en riktigt torr sommar. Ganska typiskt att himlen öppnar sig idag när föreningarna paraderat efter Storgatan för att fira ÄIF:s 100-års jubileum. Därför väljer jag att just idag lämna Älvsbyn för en stund och drömma mig tillbaka till Järpen. Nu ser fram emot den riktiga hösten. Frisk och kall luft. Gula och röda löv. Frost och vacker höstsol blandat med morgondimma. Energi för själ och kropp, eller hur?

onsdag 26 augusti 2009

Hemma igen



Under de senaste dagarna har vi flera gånger stött på en hög med spillning bestående av bär och något annat obestämbart. Ni kan ju gissa vad? Det verkar som det är extra gott om björn i år.
Nu är vi hemma i Älvsbyn och Norrbotten. Igår var vi i skogen. Morgonen började med dimma. Skogen var täckt av svampnät men också ett och annat spindelnät. Det var en varm morgon trots att augusti snart är förbi. Niklas jagade och jag hängde i hasorna. Genom snår och ris. Travade genom myrlandskap och över tallhedar. Några fåglar lyckades vi skrämma upp ur sina gömmor. Men ingen av dem följde med hem.

onsdag 5 augusti 2009

Kultsjöluspen


Kultsjöån


Mellan sjöarna Kultsjön och Malgomaj flyter Kultsjöån. Det är vackert att följa ån på dess ringlande färd. Här finns trappstegsforsen som fotograferats av många passeranden. Ja, namnet vittnar om hur den ser ut. Men också många andra forsar. Bijeliteforsen är en. Det är märkligt att tänka på det- att forsarna bara finns. Dånar och ljuder, in i öronen strömmar årtusenden. Starkt, pulserande men ändå stilla. Genom åren har vattnet kommit och gått. Stora strömmar och små strilar. Pinat och format berget. Och där stod jag i nuet och bara tittade.

tisdag 4 augusti 2009

I huvudet på en lupin


Äntligen

En känd profil i media brukar ropa Äntligen. Ja, han brukade göra det en gång om året. Fast hur det varit sista åren vet jag inte. Kanske har han gjort det i det tysta? Han har i alla fall gått och gått och äntligen kommit fram till Haparanda. Hur som helst så välkomnar jag mig själv eftersom jag slutligen bestämt mig för att börja blogga.

Ett andra äntligen beror på att jag idag har börjat min semester. Det känns härligt. Just nu är vi på plats i Skog, i Västerbottens inland. Här trivs jag gott. För hur kan man annat än trivas med svetten i pannan. Hink i hand och stövlar på fötter. Pulsandes genom myrar med doft av ris och bär. En sur pöl här och där. Rycka till av plötslig brak. En tjäder i toppen på flykt undan oss. Se en räv smyga omkring nosandes. För att sedan höra ett hopp i skogen när den försvinner bort. Sätta ner fötterna i blött gräs där älgen format en stig. Promenera genom porlande bäckar, där varma tår känner svalka. Känna pulsen öka i vetskapen om att det kan lura en björn bakom hörnet. Och uppleva lycka över att hitta en smula av skogens guld.